MUUSEUMIDE PÄEVAD

1.-3. veebruarini  Läänemere gümnaasiumis olid muuseumide päevad.  See oli linna pilootprojekt, tänu millele alg- ja põhikooli õpilased külastasid meie kodulinna erinevaid muuseume .

Kõige rohkem lapsi  käis Tallinna Linnamuuseumis. Selle muuseumi ekspositsioonid hõlmavad  ajavahemikku muinasajast kuni  Eesti iseseisvuse  taastamiseni 1991a. Meie lapsed tutvusid keskaegse kaupmehe majaga, nii seest kui väljaspoolt. Lapsed said teada, kes oli  maja omanik ning millega ta kauples, tutvusid tema  perekonna ajalooga. Lapsed said tuttavaks keskaegse linna elanikega ja nende tegevusega. Õpilased nägid Tallinna maketti, mis loodi  aastatel 1800.

Tunni lõpuks  iga laps meisterdas endale  lõbusa keskaegse maja, mille sai endale kaela riputada ja võtta mälestuseks  kaasa.

Esimese klassi õpilased külastasid Kadrioru Miiamilla lastemuuseumi. Liigitõmbav teema „ Erinev on eriline! "ei petnud õpetajate ja vanemate ootusi. Tund annab võimaluse õpetada lapsele põhiväärtusi. Läbi näitlikustamise saab õpilane teada, et kedagi ei tohi naeruvääristada, kiusata ega narrida, vaid tuleb kuulata ja tunnustada.  Laps omandab oskusi, kuidas rühmas koos teistega ülesandeid lahendada. Läbi mänguliste tegevuste õpib laps märkama teiste inimeste erilisust ning positiivseid väärtusi.

7. ja 8. klassi õpilased külastasid Peeter I  muuseumi Kadriorus. Nad meelsasti kuulasid juhendajat, kes tutvustas  teejoomise traditsioone. Lastele räägiti  tee joomise tseremoonia ajaloost, erinevatest maitsetest, aroomidest,tee valmistamisest. Räägiti samovaridest ja nende kaunistamisest.

Fotomuuseumis käisid kaks 6. klassi. Õpilased tutvusid vanade kaamerate ekspositsiooniga ja said teada huvitavaid fakte fotoajaloost, fotoaparaatide näitusel tutvuti esimeste mudelitega kuni tänapäevasteni välja.

Räägiti ajast enne fotograafia leiutamist. Õpilased said teada, kuidas kuulsad maalikunstnikud enne fotograafiat kasutasid maalimisel fotoaparaadilaadseid seadmeid, et lihtsustada perspektiivi kujutamist. Iga programmis osaleja ehitas endale camera obscura ja sai tutvuda optika põhiliste reeglitega.

Kaks 7. ja kaks 8. klassi külastasid A.H.Tammsaare ja E.Vilde majamuuseumi ja tutvusid kuulsate eesti kirjanike elu ja loominguga.

Seitsme klassi õpilased  (5.-9.) avastasid  Tallinna vanalinna võimsama torni KIEK IN DE KÖK  Ingeri  ja Rootsi bastionid koos tunnelitega. Toimus kaks muuseumitundi.  

"Jalutuskäik tornis," tutvustas lastele relvi, mida kasutati Tallinna kaitsmisel, nad said teada, kuidas laeti vana suurtükki. Lapsed said ise järgi proovida, kumb on raskem, kas 300-aastane rootsi ja vene musket või tänapäeva sõduri kuulivest.

Muuseumitund teemal "Kuritöö ja karistus vanas Tallinnas" tutvustas meie  õpilastele kohtumõistmise ja karistamise põhimõtteid vanas Tallinnas, kus kestis Lüübeki õigus.

Kõik ekskursioonid olid hästi ette valmistatud. Programmid on koostatud arvestades laste vanust. Muuseumitunnid  on võimaldanud lastele liituda kultuuripärandi programmiga, mis on üks osa riiklikust õppekavast.

Artikli autor: I.Žuravljova

 

IMG 2556